Obrazovanje odraslih

slike

Baner
Općenito
Iz povijesti Geodetske škole PDF Ispis E-mail
Autor Zlatan Soldo   
Utorak, 01 Rujan 2009 16:42

Geodetska škola nalazi se u Aveniji Većeslava Holjevca na broju 15 u Novom Zagrebu. Ima gotovo 400 učenika i 40 djelatnika (dva profesora su  savjetnici, a dvije profesorice su mentorice). Jedina je  geodetska škola u Republici Hrvatskoj. Završetkom ove škole učenici stječu srednju stručnu spremu sa zvanjem tehničar geodezije i geoinformatike. Zvanje tehničara geodezije i geoinformatike može se steći u još 6 polivalentnih škola.  

 Današnja Geodetska škola osnovana je Odlukom Skupštine grada Zagreba od 12. srpnja 1991. godine (dijeljenjem bivše radne organizacije Građevinski obrazovni centar "Zvonko Brkić"). Smatra se slijednikom vrlo duge tradicije nastave geodetskih predmeta na hrvatskom jeziku koju je na "kraljevskom šumarsko-gospodarskom sriednjem učilištu križevačkom"  još 1862. godine započeo profesor Vjekoslav Köröskėnji (autor prvog udžbenika Geodäsija izdanog 1874. godine, koji se smatra prvim udžbenikom među tehničkim strukama koji je izdan na hrvatskom jeziku).


 

Kroz povijest hrvatskog srednjeg školstva predavana je geodetska struka (ili njezini pojedini dijelovi) pod različitim nazivima i u raznim ustanovama. Godine 1928. otvoren je Geometarski odsjek pri Državnoj srednjoj tehničkoj školi u Zagrebu koji je radio do 1931. U Geometarski odjel mogli su se upisati oni koji su završili šest razreda gimnazije. Godine 1939. ponovo se otvara isti odjel i od tada školovanje geodetskih tehničara traje bez prekida samo se mijenjaju nazivi škola i dužina trajanja školovanja. Od 1928. do 1931. školovanje je trajalo dvije školske godine, od 1939. do 1948. školovanje traje četiri školske godine. Od 1948. do 1952. godine škola se zove Geodetska tehnička srednja škola, a školovanje se skraćuje na tri školske godine. Od 1954. do 1968. godine školovanje se produžava na pet školskih godina, a škola pod nazivom Geodetska tehnička škola, 1967. godine ulazi u sastav Građevinskog školskog centra. Nakon toga (pa i danas) duljina školovanja traje četiri školske godine.

 


 

Danas se nastava održava u zgradi koja je namjenski građena za Geodetsku školu (promjenom imena od siječnja 2017.), a nalazi se u Aveniji Većeslava Holjevca na broju15 u sklopu jedinstvene arhitektonske cjeline bivšeg Građevinskog obrazovnog centra koji su projektirali arhitekti Ivo Kordiš i Grozdan Knežević, a građen je od 1960. do 1965. godine. Nastava se održava u sedam standardnih i četiri specijalizirane učionice. Ukupna površina zgrade koju koristi Škola iznosi 2.100 m2. Škola je dobro opremljena neophodnim priborom i instrumentarijem. Raspolaže s dva geodetska praktikuma u kojima se odvija većina nastave stručnih predmeta na modernom mjernom priboru i instrumentariju.


 


 

U dvorištu Geodetske škole nalazi se jedna od devet temeljnih točaka državne geodetske izmjere. Uspostavljena je 1995. godine, a kompletne radove oko projektiranja, izvedbe i GPS (Global Positioning System) mjerenja  točke izveli su sami profesori i učenici. Mjerenja su trajala neprekidno punih 48 sati.  Danas točka služi geodetskom gospodarstvu ali i edukaciji mladih naraštaja tehničara geodezije i geoinformatike.


 


 

Od 1994. godine škola ima informatičku učionicu sa 16 (15+1) radnih mjesta. Od 1996. godine Geodetska tehnička škola je članica CARNet-a (Hrvatske akademske i istraživačke mreže), sa svojom domenom (www.geoskola.hr) i vlastitim serverom, a učionica je umrežena i stalnim iznajmljenim vodom priključena na Internet. Od 2001. godine lokalna mreža je proširena na cijelu školu (knjižnica, svi kabineti, uredi i zbornica).

Škola ima knjižnicu sa preko 4000 knjiga. Većinom su to lektirni naslovi namijenjeni učenicima naše škole ali je tu prisutan i veliki broj naslova iz geodetske struke, informatike i ostalih stručnih naslova kojima se služe nastavnici, stručni suradnici i učenici. Osim knjiga u knjižnici se može posuditi velik broj časopisa, i multimedijalnih sadržaja (CD, DVD i videokasete).


 


 

Geodetska škola prva je aktivna GLOBE škole u Republici Hrvatskoj. GLOBE (Global Learning and Opservations to Benefit the Environment – Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša – www.globe.gov) je globalni međunarodni znanstveno-edukacijski ekološki projekt koji povezuje više od 15 tisuća škola iz više od 100 zemalja u zajedničkom nastojanju upoznavanja i očuvanja globalnog okoliša. U Hrvatskoj je do sad uključeno više od 120 srednjih i osnovnih škola. 23. siječnja 1996. godine iz naše informatičke učionice, Internetom su poslani prvi podaci iz Hrvatske u zajedničku znanstvenu bazu podataka u NOAA (National Geophysical Data Center, Boulder, Colorado –USA).


 


 

Ekipa Geodetske škole redovito sudjeluje u projektu "This is our Time" (www.timeproject.org). Radi se o globalnom komunikacijskom projektu koji se održava jednom godišnje  pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a cilj mu je omogućiti mladim ljudima da komuniciraju putem Interneta na različite načine i na različite teme. Svake godine upriličuje se završno 24-satno druženje i natjecanje u znanju putem Interneta za vrijeme kojeg ekipa naše škole boravi u informatičkoj učionici puna 24 sata. Najveći uspjeh Škola je polučila 1999. godine. Tema bila je “Odnos mladost-starost 19-99” povodom godine starijih osoba i desete obljetnice Deklaracije o pravima djeteta. U projektu je sudjelovalo 214 škola iz 64 zemlje, sa svih 5 kontinenata. Od ukupno ponuđenih 11 aktivnosti uključili smo se u četiri. U aktivnosti Game “Unite the Nations” (kvizu znanja) naša škola je postigla prvo mjesto. Za svoji uspjeh Škola je od centrale projekta kao nagradu dobila zidni sat s logotipom projekta i službeno priznanje-diplomu.

Godine 2008. ponovili smo uspjeh i ponovo pobijedili na istom natjecanju.


 


 

Uvažavajući trud koji su učenici i djelatnici Geodetske škole uložili u afirmaciju hrvatskog školstva i posebno geodetske struke 19. 05. 2000. godine na Danima hrvatskih geodeta, Hrvatsko geodetsko društvo dodijelilo je Školi godišnje priznanje i nagradu za doprinos u promicanju geodetske struke u društvu.

 


 

29.01.2002. godine Geodetska škola bila je domaćin prve Svečanosti proglašenja Pravednika među narodima koja je održana izvan zidova Židovske općine u Republici Hrvatskoj. Pokrovitelj svečanosti bio je gospodin Stjepan Mesić, predsjednika Republike Hrvatske. Izraelski veleposlanik gospodin David Granit svečano je uručio deset odličja hrvatskim državljanima koji su za vrijeme drugog svjetskog rata spašavali Židove od progona. Prisutnim učenicima i uzvanicima obratili su se: ravnatelj Geodetske tehničke škole Miroslav Pozder, zamjenik ministra prosvjete i športa prof. Ivan Vavra, glavni tajnik Svjetskog židovskog kongresa gospodin Avi Beker, veleposlanik Države Izrael David Granit te predsjednik Republike Hrvatske gospodin Stjepan Mesić.

Učenici su priredili prigodan svečani program i posebno izdanje školskog lista - GEO-LISTIĆ. Izravan prijenos slike i zvuka putem Interneta sa svečanosti proglašenja Pravednika među narodima omogućen je uz potporu CARNet-a (Hrvatske akademske i istraživačke mreže). Snimku izravnog prijenosa (nemontiranu) možete pogledati na web stranicama Geodetske tehničke škole i linku (poveznici): http://mod.carnet.hr/hr/geoskola/

U Geodetskoj tehničkoj školi je od 1. siječnja 1948 godine radio kao profesor gospodin Dr. Boris Apsen (Moskva, 1894. – Brela, 1980.). Autor je desetak udžbenika i repetitorija iz elementarne i više matematike. Među studentima tehničkih fakulteta najpopularniji je naslov Repetitorij više matematike po kojima su generacije spremale i još uvijek spremaju ispite.

Kao profesor Geodetske tehničke škole radio je i Dr. Vjekoslav Donasy koji je kasnije doktorirao i predavao fotogrametriju na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Gospodin Branimir Gojčeta dipl. ing.  završio je 1962. Geodetsku tehničku školu, a kasnije je bio ravnatelj Državne geodetske uprave od njenog osnutka do  godine 2000.

Gospodin Stjepan Galić dipl. ing. maturirao je 1956. godine, a je bio dugogodišniji ravnatelj Gradskog zavoda za katastar i geodetske poslove grada Zagreba, najvećeg u Republici Hrvatskoj.

 

 

Geodetska škola ima skromnu ali značajnu izdavačku djelatnost. Profesori pišu udžbenike za svoje učenike ali i objavljuju članke u stručnim i pedagoškim časopisima. Godine 1995. izdana je u vlastitom izdanju Monografija Geodetske tehničke škole. Autori su profesori škole: Dunja Merkler, Tomislav Sliepčević i Zlatan Soldo. Urednik: Dunja Merkler, naklada 1000 primjeraka. Monografijom se htjelo sačuvati i naglasiti povijesni, stručni i kulturni identitet škole.

 
Ažurirano Četvrtak, 16 Ožujak 2017 19:38
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 61

Kviz

Što je GPS?
 

Tražilica

Foto